Het nieuwe Nationale Vrijheidsmuseum heeft een speciale dakconstructie, geleverd door Shaded Dome Technologies, waarbij Orfa Visser speciale afstandshouders voor de geavanceerde constructie heeft geleverd. Het Vrijheidsmuseum bevindt zich aan de rand van Groesbeek in het gebied waar Operatie Market Garden en het Rijnland-offensief hebben plaats gevonden. Met een Shaded Dome als dak heeft het gebouw een uitgesproken en herkenbare vorm die verwijst naar de duizenden parachutes die in 1944 de lucht vulden tijdens Operatie Market Garden. Bovendien roept het nieuwe gebouw ook de herinnering op aan de voormalige herdenkingskoepel van het museum, ontworpen door architect Antoon Croonen. Het nieuwe museum is in september 2019 geopend, toen de activiteiten zijn gestart bij de herdenking rondom 75 jaar Vrijheid en Operatie Market Garden. Museumdirecteur Wiel Lenders: “ Het nieuwe Vrijheidsmuseum is met de Shaded Dome een uiterst efficiënt en energiezuinig gebouw met minimaal materiaalgebruik. Bovendien zijn de exploitatiekosten laag en de gebruikte materialen te recyclen.”
Kunstenaar Ronald A. Westerhuis uit Zwolle (NL) heeft Orfa Visser ingeschakeld voor het maken van een halve bol ten behoeve van een prachtige sculptuur. Het materiaal dat gebruikt is: Corten, een metaallegering, bestaande uit ijzer met toevoeging van koper, fosfor, nikkel, silicium en chroom. Bijzondere kenmerk van deze staalsoort is het roestbruine uiterlijk.
De drie ballen, van elk een meter doorsnee, zijn het ontwerp van de Belgische kunstenaar Johan Walraevens. Na een lange zoektocht koos de kunstenaar voor het Nederlandse Orfa Visser als hoofdaannemer voor dit unieke project. De drie glimmende petanqueballen (jeu de boules ballen) hebben elk een diameter van 1.000 mm. U kunt ze bewonderen op het dorpsplein van het Belgische stadje Zele. Het kunstwerk van Johan Walraevens werd uit verschillende ontwerpen gekozen door een jury van vooraanstaande kunstkenners. Walraevens: “Mijn kunstwerk is bedoeld als sociaal symbool. Het Franse spelletje Petanque zorgt voor gezelligheid en het is een universeel spel, dat beoefend wordt in alle lagen van de bevolking. Het geeft uitstraling aan het dorpsplein. De ballen liggen iets uit elkaar op het plein. Hierdoor kun je ze aanraken, maar je kunt er ook tussendoor lopen. Mede dankzij het voortreffelijke werk van Orfa Visser en haar partners, zal iedereen de ballen meteen herkennen als petanqueballen.”
Michel Simons van SIVERO METAAL te Roggel vertelt: “Via een leraar bezoek van een stagiair kwam het gesprek op staalafval. “Wat doen jullie daar mee?” was de vraag, “Kunstwerken maken.” was mijn antwoord. We hebben wel eens vaker kunstwerken uit rest materiaal gemaakt en ik liet dat zien. Dit sprak de betreffende leraar wel aan en hij stelde voor om de leerlingen van zijn school daar in te betrekken: “Dan kunnen ze hun creativiteit laten zien.” Zo gezegd zo gedaan. Ik had dit idee (bol) al langer op de plank liggen , maar het is erg arbeidsintensief door het vele zaagwerk, dus er moest een mal komen om dit te kunnen verwezenlijken. Toen kwamen we terecht bij OFRA VISSER uit Dronten, waar anders. Aan Arjan (afdeling Verkoop) voorgesteld waar het om ging en binnen een week was de halve bol gereed en konden we aan de slag. De vulling voor de bol met een diameter van 1000mm was ondertussen al gezaagd door de stagiaires en ze konden gelijk aan het werk. Het was een heel passen en meten om de 2 halve bollen passend op elkaar te krijgen, maar het is mooi gelukt. Op de foto het resultaat. De mal
Stuur ons uw bericht en wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.